کلید حرارتی چیست؟

کلید‌های حرارتی تجهیزات حفاظتی تشکیل شده از فیوز مینیاتوری و بیمتال هستند که با این قطعه می‌توانیم موتور را در برابر اتصال کوتاه و اضافه بار به صورت همزمان حفاظت کنیم. کلید‌های حرارتی در صورت به وجود آمدن اتصال کوتاه یا اضافه بار الکترو موتور را از منبع قطع می‌کند.
کلید‌های حرارتی تجهیزات حفاظتی تشکیل شده از فیوز مینیاتوری و بیمتال هستند که با این قطعه می‌توانیم موتور را در برابر اتصال کوتاه و اضافه بار به صورت همزمان حفاظت کنیم. کلید‌های حرارتی در صورت به وجود آمدن اتصال کوتاه یا اضافه بار الکترو موتور را از منبع قطع می‌کند.
کلید‌های حرارتی یا به عبارت دیگر کلید‌های محافظ موتور که در اصطلاح تخصصی به کلید‌های MPCB نیز معروف هستند، از جمله کلید‌هایی هستند که قابل قطع زیر بار هستند و برای روشن و خاموش کردن الکترو موتور‌های سه فاز مورد استفاده قرار میگیرد.

کلید حرارتی چه تفاوتی با بی متال دارد؟

عملکرد کلید‌های حرارتی تقربیا شبیه بی متال است و کارش حفاظت در برابر اختلات جریان است مانند بی متال، اما یک سری تفاوت‌هایی بین بی متال وکلید حرارتی است که موجب شده کلید‌های حرارتی بهتر از بی متال‌ها باشند و ضریب امنیت آن بیشتر از بی متال باشد.
۱- بی متال مدار فرمان را قطع میکند (از طریق پیج‌های ۹۵ – ۹۶)، ولی کلید حرارتی مستقیماً سه فاز مدار قدرت را قطع می‌کند و باعث قطع شدن موتور می‌شود.
۲- کلید حرارتی هم از جریان حراتی محافظت می‌کند و هم از جریان مغناطیسی در صورتی که بی متال فقط از جریان حرارتی محافظت می‌کند.

جریان مغناطیسی و جریان حرارتی چیست و چه تفاوت با هم دارند؟

به بیان ساده وقتی یک الکترو موتور در اثر تحمل بار اضافه جریانش بالا میرود موتور داغ می‌کند که به این اتفاق می‌گویند بالا رفتن جریان حرارتی و وقتی الکترو موتور در اثر اتصال کوتاه بین دو فاز یا اتصال بدنه و فاز و یا فاز و نول و هر کدام از این موارد داغ کند می‌گویند جریان مغناطیسی بالا رفته است.

مشخصات کلید حرارتی:

۱ -دارای شستی قطع و وصل یا کلید ۰ و ۱ می‌باشند (برای کنترل دستی).
۲ -مانند بیمتال‌ها دارای درجه تنظیم جریان می‌باشد (درجه آن را معمولاً ۱۰ درصد بیشتر از جریان نامی موتور تنظیم می‌کنند).
۳- دارای کلید تست، برای تست سالم بودن کلیدمی باشند.
۴ -دارای ۳ فاز قدرت است (ورودی به برق و خروجی آن به موتو وصل می‌شود).

قابلیت‌های کلید حرارتی:

۱- قابل قطع و وصل زیر بار می‌باشد.
۲- قابلیت تنظیم دقیق آمپر در یک بازه را دارد.
۳ -در صورت ایجاد اضافه بار، موتور را مستقیم قطع می‌کند و نیاز به کنتاکتور جهت فرمان دادن ندارد.
کلید حرارتی یا کلید محافظ موتور را می‌توان به عنوان بهترین محافظ موتور نام برد، ولی یک عیب دارد که این نوع کلید‌ها فقط تا بازه ۱۲۵ آمپر تولید می‌شود.

کلید حرارتی چه تفاوتی با بیمتال دارد؟

عملکرد کلید های حرارتی تقربیا شبیه بی متال است و کارش حفاظت در برابر اختلات جریان است مانند بی متال، اما یک سری تفاوت هایی بین بی متال وکلید حرارتی است که موجب شده کلید های حرارتی بهتر از بی متال ها باشند و ضریب امنیت آن بیشتر از بی متال باشد حال به این تفاوت ها می پردازیم:
۱ بی متال مدار فرمان را قطع میکند ( از طریق پیج های ۹۵ – ۹۶ ) ولی کلید حرارتی مستقیماً سه فاز مدار قدت را قطع می کند و باعث قطع شدن موتور می شود.
۲ کلید حرارتی هم از جریان حراتی محافظت میکند و هم از جریان مغناطیسی در صورتی که بی متال فقط از جریان حرارتی محافظت می کند.
3 کلید حرارتی قابلیت نصب تجهیزات اضافه همچو تیغه کمکی و مکانیزم موتوری را دارد اما بی متال فاقد تجهیز اضافه است.

چگونگی تعیین رنج کلید حرارتی به صورت زیر است:

همانند تعیین رنج بی متال برای تعیین رنج کلید حرارتی باید بر اساس جریان نامی موتور رنج جریانی کلید حرارتی در بازه 80 درصد الی 120 درصد جریان نامی قرار داشته باشد اما این بازه محاسبه بر اساس تجربه بوده و نمیتوان گفت که دقیق است اما مقادیر به دست آمده از این روش محاسبه بسیار پر کاربرد است.
مثال موتوری به توان 90 کیلووات در شبکه 380 مفروض است ، کلید حرارتی مورد نیاز موتور باید در چه رنجی انتخاب گردد؟
بر اساس تجربه در ولتاژ 380 به ازای هر اسب 1.5 آمپر و به ازای هر کیلووات 2 آمپر مصرف می گردد .
در ولتاژ 220 به ازای هر کیلووات 4 آمپر مصرف می گردد.
90×2=180
180×0.8=144
180×1.2=216
پس بازه جریانی کلید حرارتی باید در رنج 144الی 216 آمپر باشد در نتیجه در انتخاب کلید رنجی را انتخاب می کنیم که اعدادی نزدیک به این محدوده به دست آمده را داشته باشد ، ممکن است بازه تولیدی کارخانه چند آمپر متفاوت باشد اما به طور کلی باید نسبت به جریان نامی موتور در محدوده 10 الی 30 درصد بیشتر و 10 الی 30 درصد کمتر از جریان نامی قابل تنظیم باشد.
به جدول زیر توجه نمایید: